Pronssivalu mestarikurssi

Aika ja paikka

6.9.-13.9.2018, Kuusamo-opisto.
Kurssi alkaa torstaina klo 9 ja päättyy torstaina klo 16. Opetusta yhteensä 45 oppituntia.

Kohderyhmä

Kurssille voidaan ottaa sellaisia kokeneita kuvanveiston harrastajia ja ammattilaisia, jotka ovat jo aikaisemmin opetelleet joko kursseilla tai itseopiskelun kautta pronssivalun perusasiat. Kurssille hakeutuvalta edellytetään kykyä itsenäiseen työskentelyyn niin valua varten tehtävien mallien muotoilussa kuin valumuottien tekemisessäkin. Kurssilaisella on oltava myös kokemusta muottien poltosta ja pronssin sulattamisesta ja valamisesta sekä pronssivalosten viimeistelystä.

Koko prosessin täysin itsenäistä hallintaa ei edellytetä, mutta kaikista osa-alueista on ymmärrettävä ainakin teorian tasolla olennaiset asiat.

Kouluttaja

Kuvanveistäjä Raimo Jaatinen

Sisältö

Kurssi alkaa to 6.9. klo 9 ja päättyy to 13.9. klo 16. Opetusohjelma muotoutuu kurssilaisten töiden edistymisen ja muiden tilanteiden mukaan. Ohjattua työskentelyä on yleensä päivittäin klo 9 - 16, töiden vaatiessa (esim. muotin poltto) muulloinkin. Työtilat ovat kurssilaisten käytössä myös iltaisin.

Kurssin aikana kukin oppilas keskittyy tekemään valoksen vain yhdestä itse muotoilemastaan veistoksesta. Vähäisemmän oppilasmäärän ja kurssilaisten hallitsemien perustaitojen vuoksi on kuitenkin mahdollista valaa selvästi suurempia ja valuteknisesti vaativampia veistoksia kuin normaalikursseilla. Toisaalta muottikokoa rajoittaa nostolaitteiden puuttuminen ja pronssiupokkaan pieni koko. Mikään veistos ei voi voi painaa valettuna enempää kuin 20 kg.

Kurssin aikana on tarkoitus kerrata ja edelleen kehittää jo opittuja asioita sekä paneutua yhä tarkemmin uusiin teknisiin ja taiteellisiin haasteisiin. Tavoitteena on antaa oppilaille lisää valmiuksia itsenäiseen työskentelyyn ja kokonaisuuden hallintaan  pronssivaluprosessissa.

Huomioitavaa

Opistolta löytyy erilaisia käsi- ja sähkötyökaluja, mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa tuoda mukanaan omia työkaluja.

Omalla autolla liikkuvan kannattaa pakata mukaan runsaampikin työkaluvarustus.Oma kulmahiomakone, Dremel tai vastaava, nauhahiomakone(”Raspiroope”) sekä myös viilat, punsselit, vasarat jne- helpottavat työskentelyä, koska viimeistelyvaiheessa moni tarvitsee yhtaikaa samoja työkaluja.

Kurssia varten ei kuitenkaan tarvitse lähteä hankkimaan varsinkaan mitään sähkötyökaluja eikä välttämättä muitakaan työkaluja.Mukaan otetaan niitä työkaluja joita jo omistaa.

Omat muotoilutyökalut on tärkeää ottaa mukaan, samoin myös piirustus- ja muistiinpanovälineet.

Välttämättömiä varusteita ovat asialliset työvaatteet ja  -kengät sekä silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimet.

Lisätietoja

Pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja.

Hinta

1) 585 €, sisältää opetuksen, majoituksen kahden henkilön huoneessa liinavaatteineen, lounaan ja saunan kaksi kertaa
2) 485 €, sisältää opetuksen ja lounaan
3) 415 €, sisältää pelkän opetuksen

 

Ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan lähettämällä vapaamuotoinen hakemus 5.6.2018 mennessä postitse osoitteeseen Kuusamo-opisto, Kitkantie 35, 93600 Kuusamo tai sähköpostilla osoitteeseen opisto@kuusamo.fi. Hakemuksessa on esitettävä suunnitelma kurssilla toteutettavasta työstä. Lyhyt kirjallinen kuvaus riitää ja sen tueksi on laitettava mukaan piirrosluonnoksia ja/tai valokuvia mahdollisesti jo tekeillä olevasta valettavaksi aiotusta veistoksesta. Veistoksen summittaiset mitat on selvitettävä hakemuksessa. Hakemukseen on myös liitettävä lyhyt cv, josta ilmenee hakijan aikaisempi kuvanveisto-ja pronssivalukokemus.

Jos kurssin vaatimukset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin kurssille voidaan ottaa, valinnan suorittavat kurssin opettaja Raimo Jaatinen ja Kuusamo-opiston kuvataideopettaja Mirja Mäki.

Valinnat tehdään 10.6.2018 mennessä, jonka jälkeen kurssille valituille lähetetään kutsu ja lasku ennakkomaksusta. Kurssipaikan vahvistatte lopullisesti maksamalla ennakkomaksun eräpäivään mennessä. Ennakkomaksua ei palauteta muutoin kuin sairastapauksessa lääkärintodistuksella. Loppulasku lähetetään ennen kurssin alkua.

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta.