Luova kasvi- ja maisemakuvaus

Aika ja paikka

24.-28.6.2019, Kuusamo-opisto.
Kurssi alkaa maanantaina klo 9 ja päättyy perjantaina klo 13. Opiskelua yhteensä 38 tuntia.

Kohderyhmä

Kurssi soveltuu valokuvauksen perusteet hallitsevalle valokuvaajalle.

 

Kouluttaja

Ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on oppia käyttämään luovasti eri kuvaustekniikoita ja kameran säätöjä kasvien ja muiden yksityiskohtien kuvauksessa.

Sisältö

Makro- ja yksityiskohtakuvaus ja yksityiskohtakuvaus on oivallinen tapa kasvien, hyönteisten ja muiden luonnon minimalististen aiheiden dokumentoinnissa ja biologisten erityispiirteiden esittämisessä. Kun lähikuvaukseen lisätään luova näkökulma, kuvista tulee parhaimmillaan kiehtovia ja yllättäviä otoksia, joita ei heti luontokuviksi tunnista. Olo on sekä kuvaajalla että katsojalla kuin Liisalla ihmemaassa!

Kameraa voi verrata taiteilijan siveltimiin. Työvälineiden hallinta mahdollistaa omien visioiden luomisen maalauskankaalle eli digitiedostoksi. Kasvi- ja yksityiskohtakuvauksen kurssilla ohjaamme kuvaajia löytämään oman ja luovan kuvausmaailman: valon ja varjon leikkikentän, luonnon pienimmät kuvauskohteet väreinä, muotoina ja abstraktioina sekä kohteiden pelkistämisen ja yksinkertaistamisen.

Kurssilla opitaan myös luovaa sommittelua ja perinteisen ”kultaisen leikkauksen" murtamista uusien kuvausvisioiden synnyttämiseksi. Ota kamerasi ominaisudet käyttöön Miksi et kuvaisi kamerallasi luovasti, kokeilisi jotakin erilaista ja löytäisi mielenkiintoisia muotoja ja värejä rikkomalla rajojasi ja sääntöjä. Monivalotus ja hallittu kameran liikuttelu (ICM) tarjoaa mahdollisuuden luoda jotakin todella erilaista ja virkistää omaa näkökulmaa valokuvaukseen. Näillä tekniikoilla saat kuviisi pastellimaisuuden, abstrakteja muotoja tai kohteen ääriviivojen sumentumisen. Tutuista aiheista voit luoda omanlaisia maalauksellisia näkemyksiä. Nämä asiat teet kamerallasi kuvatessasi, etkä tietokoneellasi. Hallittua kameran liikuttelua valotuksen aikana voit tehdä millä tahansa kameralla ja vielä monipuolisemmin jos käytät lisäksi harmaasuodinta. Monivalotustekniikka on kamerakohtainen ominaisuus. Uusimmissa kameroissa monivalotus (multiple exposure) löytyy kameran valikoista.

Tarkoitus on saada kuvissasi näkymään omanlaisesi persoonallinen ote. Voit kuvaamisessa päästää irti perinteisistä tavoista ja tekniikoista, voit tehdä kuvaamiseen omat säännöt ja ja tuoda esille vaihtoehtoiset tavat ei pelkästään kokeellaksesi niitä, vaan käyttääksesi niitä luovana työkaluna. Kurssilla on mahdollista miettiä tekniikoita, että mitkä sopisivat omaan luovaan kuvaustyöskentelyyn. Nämä tekniikat eivät sulje pois perinteistä dokumentaarista valokuvausta vaan tuovat siihen oman uuden ulottuvuuden.

Kurssin aikana liikumme Kuusamon parhailla maisema- ja kasvien kuvauspaikoilla.

Kurssihintaan sisältyy yhden a3 kokoisen (tai kaksi a4) kuvan tulostaminen opiston suurkuvatulostimella sekä vierailu Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa.

Huomioitavaa

Kurssilaiset voivat kuvata omalla kuvauskalustollaan tai lainata tarvittaessa opiston digitaalisia järjestelmäkameroita (Nikon).

Mukaan ulkoiluun soveltuva vaatetus (myös sadevaatteet) sekä hyvät jalkineet, termospullo, vesipullo ja reppu.

Lisätietoja

Pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja. Kurssin sisällöstä voi ottaa yhteyttä kurssin opettajaan Paavo Hamuseen, paavo.hamunen@gmail.com.

 

Hinta

1) 470 €, sisältää opetuksen, majoituksen kahden henkilön huoneessa liinavaatteineen, kaikki ruokailut (aamiainen, lounas/retkieväät ja päivällinen),  kuljetukset kuvausretkille  ja saunan kaksi kertaa
2) 380 €, sisältää opetuksen, lounaan/retkieväät ja päivällinen sekä kuljetukset kuvausretkille
3) 350 €, sisältää opetuksen, lounaan/retkieväät ja kuljetukset kuvausretkille

Lisämaksu 1 hh:sta 10 € / vrk. 1hh tarjolla rajoitetusti.

Kurssin vastuullinen järjestäjä on kesäyliopisto.
Kurssimaksuun sisältyy majoittuminen jo sunnuntaina.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen 12.5.2019 mennessä kotisivujen ilmoittautumislomakkeella, puhelimitse tai sähköpostilla.

Ilmoittautuneille lähetetään pääsääntöisesti viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista kutsu, joka sisältää kurssiohjelman ja laskun (mikäli et ole maksanut kurssimaksua verkossa).

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta peritään puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta. Kurssimaksua ei palauteta muutoin kuin sairastapauksessa lääkärintodistuksella.

Ilmoittaudu koulutukseen