Talvisen maisemakuvauksen erikoiskurssi, panoraamat ja useiden valotusten hyödyntäminen

Aika ja paikka

18. – 22.2.2019, kurssi alkaa maanantaina klo 9.00 ja päättyy perjantaina klo 13.00. Kurssi sisältää 40 tuntia lähiopetusta.

Kohderyhmä

Maisemavalokuvauksen harrastajat, joilla on perustiedot valokuvauksesta ja kiinnostus kehittää valokuvaustaitojaan kuvausretkillä Kuusamon upeissa talvimaisemissa, opiskella panoraamavalokuvausta ja useiden valotusten käyttöä.

Kouluttaja

Valokuvaaja Mikael Rantalainen, Vuoden Luontokuva -kilpailun Maisemat-sarjan voittaja vuonna 2016.  

http://www.maisemanlumo.fi/

Tavoitteet

Kurssilla opiskellaan seuraavia taitoja ja menetelmiä:

- Miten toimitaan kuvauskohteessa, ja miten otetaan valo huomioon. Mitä erityistä talvinen maisemakuvaus vaatii.
- Miten toimitaan tilanteessa kun yksi valotus ei riitä tallentamaan maisemaa, eli maiseman kontrasti on liian suuri. Kuinka otetaan useita valotuksia, ja miten ne yhdistetään myöhemmin exposure blending -menetelmällä yhdeksi luonnollisen näköiseksi kuvaksi.
- Panoraamavalokuvaus: miten niitä otetaan, ja kuinka ne yhdistetään tietokoneella.

Sisältö

Kurssilla tehdään kuvausretkiä muun muassa Oulangan kansallispuistoon ja muille tärkeille Kuusamon maisemakuvauspaikoille, käsitellään kuvia tietokoneluokassa ja keskustellaan kuvista. Kuvauskohteina ovat erityisesti vaarojen tykkymaisemat ja talviset jokimaisemat.

Kun maiseman valoisuuserot ovat niin suuret ettei yksi valotus pysty tallentamaan sävyjä sekä vaaleille että varjoalueille, niin kannatta ottaa useita valotuksia ja yhdistää ne myöhemmin. Harjoittelemme sekä kuvien ottamista yhdistämistä varten, että kuvien yhdistämistä. Yhdistämme valotuksia Lightroomin HDR-toiminnolla, ja tasojen ja maskien avulla (exposure blending -menetelmä) Photoshop Elementsillä. Tavoitteena on luonnollisen näköinen kuva jota ei voi helposti tunnistaa monesta valotuksesta yhdistetyksi. Lue lisää tästä aiheesta Mikaelin kotisivuilta: http://www.maisemanlumo.fi/artikkelit/dynamiikan-laajentaminen-maisemavalokuvauksessa-hdr-ja-exposure-blending/

Opiskelemme myös panoraamojen valokuvaamista sekä käsivaraisesti että panoraamapään avulla. Opimme optimaaliset asetukset kameraan panoraamojen kuvaamista varten. Tutustumme siihen mikä on no-parallax point (NPP) -piste, miksi ja milloin kameraa kannattaa pyörittää sen ympäri. Lopuksi yhdistämme kuvatut osakuvat panoraamaksi.

Teemme kurssilla useita retkiä Kuusamon ja Posion alueella. Todennäköisiä retkikohteita ovat mm.: Myllykoski, Riisitunturi, Käylänkoski ja Kiutaköngäs. Keskustelemme myös kuvista yhdessä: mitkä kuvaustilanteen valinnat ovat onnistuneet, mitä kuvaustilanteessa olisi voinut tehdä toisin ja mitä kuvalle voi tehdä jälkikäsittelyssä.

Huomioitavaa

Osallistujalla tulee olla digikamera, jossa on valotuksen säätömahdollisuus (järjestelmäkamera tai edistynyt kompaktikamera) ja tallennusmediat. Jalusta on erittäin suositeltava. Mahdollisuus myös eri sopimuksesta lainata kuvausvälineitä. Lisäksi tarvitaan talviseen maastoon sopiva lämmin vaatetus ja jalkineet sekä termospullo. Lumikengät eivät ole välttämättömät, mutta hyödylliset. Kuusamo-opistolle on myös lumikenkiä, joten tarvittaessa voit lainata niitä.

Lisätietoja

Lisätietoa kurssijärjestelyistä ja ohjelmasta Kuusamo-opistolta.

Hinta

1) 460 €, sisältää opetuksen, majoituksen kahden henkilön huoneessa liinavaatteineen, ruokailut (aamiainen, lounas/retkieväs ja päivällinen), saunan ja kuljetukset kuvausretkille. Majoittua voi jo sunnuntaina.
2) 365 €, sisältää opetuksen, lounaat/retkieväät ja päivälliset ja kuljetukset kuvausretkille
3) 335 €, sisältää opetuksen, lounaan/retkieväät ja kuljetukset kuvausretkille

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 10€/vrk. 1hh tarjolla rajoitetusti.

Lisämaksusta mahdollisuus myös perheenjäsenten majoitukseen sekä mahdollisuus jatkaa talvilomailua Kuusamon maisemissa kurssia edeltävänä tai sen jälkeisenä viikonloppuna.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu nettisivujen ilmoittautumislomakkeella, puhelimitse tai sähköpostilla 13.1.2019 mennessä.

Kurssi toteutuu, jälki-ilmoittautumisia otetaan edelleen vastaan!

Ilmoittautuneille lähetetään pääsääntöisesti viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista kutsu, joka sisältää kurssiohjelman ja laskun (mikäli et ole maksanut kurssimaksua verkossa).

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta peritään puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta. Kurssimaksua ei palauteta muutoin kuin sairastapauksessa lääkärintodistuksella.

Ilmoittaudu koulutukseen