Julkaistu 09.07.2014

Muutamia vapaita opiskelupaikkoja kansanopiston linjoille

Vielä ehdit hakea Kuusamo-opistoon lukuvuodeksi 2014-15. Tulevan lukuvuoden linjat ovat Taidelinja, Valokuvauslinja sekä Yliopisto-opintojen linja. Virallinen hakuaika on päättynyt, mutta otamme hakemuksia vastaan koulun alkamiseen saakka 1.9. saakka.

Kuusamo-opiston valokuvaus- kuin taidelinjojen päätavoitteena on tarjota opiskelijalle perustiedot ja – taidot opetettavasta aineesta. Lisäksi molemmilla linjoilla perehdytään alan erikoistekniikoihin ja erityisaloihin. Opettajina toimivat opiston omien opettajien lisäksi vierailevat eri alojen asiantuntijat. Opiskelu opintolinjoilla sopii alojen jatko-opintoja suunnitteleville, välivuotta pitävälle tai uusia ideoita kaipaavalle alan harrastajalle. Yliopisto-opintojen linja sopii erityisesti tulevaisuudessa yliopisto-opintoihin tähtääville, esimerkiksi välivuoden ajaksi. Opinnot voidaan hyväksilukea, kun opiskelija hyväksytään yliopistoon. Lisäksi vuoden opinnot tuovat varmuutta tulevissa pääsykokeissa.

Opiskelu opintolinjoilla oikeuttaa hakemaan valtion opintotukea ja opiskelukustannuksiin on tietyin edellytyksin mahdollista hakea opintoseteliavustusta.

Valokuvauslinja

Maankuulu Kuusamon puhdas luonto ja ainutlaatuiset maisemat ovat loistava ympäristö luontokuvauksen eri osa-alueiden opinnoille. Digikameroiden laajat ominaisuudet tarjoavat mahdollisuuden perehtyä myös videokuvaukseen. Viikon koulutus- ja kulttuurivaihtoviikolla Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa käytettävissä on alan laaja osaaminen ja välineistö. Rukan ja Kuusamon isännöimät talvilajien Maailman Cup-kilpailut ovat upea mahdollisuus oppia urheilukuvauksen saloja. Alan ammattilaisten johdolla perehdytään kuvajournalismiin ja digitaaliseen viestintään. Vierailevana opettajana nähdään mm. palkittu kuusamolaislähtöinen valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Studiokuvausta voi opiskella juuri valmistuneessa valokuvausstudiossa, jossa sopii työskentelemään kaksi ryhmää kerrallaan. vaihdettavat taustat ja asianmukaiset valot luovat loistavan ympäristön muotokuvauksen harjoitteluun. Opetussuunnitelmaan kuuluvan mustavalkokuvauksen työtiloina palvelee mm. kolme pimiötä.

Juuri päättyneessä Ympäristö- ja luontokuvauksen akatemia-hankkeessa uusittu iMac-luokka on varusteltu täydellisesti monipuoliseen kuvankäsittelyyn aina seinien väristä ja valaistuksesta Adobe Master Collection-ohjelmistoihin asti. Onnistuneet kuvat täytyy tietenkin tuottaa valmiiksi teoksiksi ja siihen tarkoitukseen opistolta löytyykin ammattitasoiset suurkuvatulostimet. Tositoimiin ne pääsevät mm. opiskelijoiden koostaessa lukuvuoden teokset omaan näyttelyynsä.

Valokuvauslinjalle hakeutuvalla opiskelijalla ei tarvitse olla omaa kameraa, vaan opiskelijat saavat opetuskäyttöön kamerarepun, joka sisältää digijärjestelmäkameran, kolme objektiivia, salamalaitteet sekä jalustan. Opistolta löytyy myös muuta lainattavaa kuvausvälineistöä sekä erityisesti luontokuvaukseen liittyviä varusteita, kuten lumikengät, makuupussit ja telttoja.

Lue lisää valokuvauslinjasta ja tutustu opetussuunnitelmaan!

Taidelinja

Pääpaino taidelinjalla on perinteisissä taiteenaloissa; grafiikassa, maalauksessa ja piirustuksessa sekä niiden perustekniikoiden ja materiaalien käytön opettelussa. Perinteisten tekniikoiden lisäksi opetussuunnitelmaan kuuluu digitaalisen median ja valokuvauksen opetusta sekä opetusta kuvataiteen yleisistä perusteista.

Taidelinjan pääopettajana toimii kuvataideopettaja, TaM Mirja Mäki ja lisäksi tuntiopettajina nähdään eri alojen ammattilaisia. Muun muassa sarjakuvapiirtämistä opettaa Mad Tea Party -sarjakuvakirjan julkaissut Tea Tauriainen.

Kuusamo-opistolla on hyvät ja monipuoliset koulutustilat; maalausateljee ja metalligrafiikan työtilat sekä uudet iMac- ja PC-luokat ohjelmistoineen digitaaliseen työskentelyyn. Linjalle hakeutuvalla ei tarvitse olla omia työvälineitä.

Tulevana lukuvuonna Kuusamo-opistossa järjestetään ensimmäistä kertaa yhteistyössä Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan kanssa kuvataiteen perusopinnot. Opinnot sopivat loistavasti taiteenalan jatko-opintoihin hakeutuvalle ja mikäli opintoja pääsee jatkamaan kyseiseen tiedekuntaan, saa ne myös hyväksiluettua. Esimerkiksi kuvataiteen opettajan työstä kiinnostuneelle myös kasvatustieteen perusopinnot ovat erittäin hyödylliset. Avoimen yliopiston opetus järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin, joten osallistuminen linjaopiskelun ohella onnistuu hyvin.

Lue lisää taidelinjasta ja tutustu opetussuunnitelmaan!

Yliopisto-opintojen linja

Linjalla voit valita pääopiskeluaineeksesi kasvatustieteen, erityispedagogiikan tai psykologian. Lisäksi voit täydentää opintojasi valinnaisilla aineilla. Opintoja yhdistämällä voit koota oman kiinnostuksesi mukaisia kokonaisuuksia tulevaisuuden jatko-opintosuunnitelmasi huomioiden. Valitsemalla pääaineen rinnalle sivuaineen sekä kieli-, viestintä- ja yleisopintoja saat opistovuoden aikana tehtyä yhden yliopistovuoden opinnot. Opiskeluun sisältyy: lähiopetusta, verkkoluentoja, intensiivijaksoja, oppimistehtäviä, opiskelua pienryhmissä, lukupiirityöskentelyä ja tenttejä.

Yliopisto-opintojen linja sopii erityisesti nuorille tai vähän varttuneemmillekin henkilöille, joiden tavoitteena on jatkossa päästä tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Opintovuoden aikana suoritetut yliopisto-opintojen arvosanat opiskelija voi käyttää hyväkseen päästessään yliopistoon.

Lue lisää yliopisto-opintojen linjasta ja tutustu opetussuunnitelmaan!

« Takaisin