Julkaistu 28.04.2014

Kuusamon historiapäivillä perehdytään 1950-luvun ilmiöihin

Kuusamo-opisto järjestää historiapäivät lauantaina toukokuun 10. päivänä. Päivän aikana perehdytään 1950-luvun ilmiöihin, kuten isojakoon, luonnonsuojeluun ja Rukan matkailuun. Esitelmät taustoittavat ja antavat näkökulmia myös tämän päivän keskusteluihin luonnonsuojelusta ja matkailusta.
Opistolla on tarjolla lounas (salaatti, pääruoka ja jälkiruoka) hintaan 10 euroa. Lounaslippuja saa ostaa opistolta ennakkoon tai historiapäivien alussa. Luennoille on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Päivän esitelmät aloittaa Oulun yliopistossa tutkijana ja opettajana toimiva FT Matti Enbuske aiheenaan Kuusamo luonnonsuojelun historiassa: konfliktit ja saavutukset. Anna Marttinen tuo seminaariin omakohtaista ja tutkimuksellista tietoa Kuusamon isojaosta. 

Marttisen esityksen jälkeen seminaarissa esitelmöidään Kuusamon 1950-luvun keskeistä luonnonsuojelukysymyksestä koskisodasta ja koskisoturi Reino Rinteestä. Koskisodasta aikanaan pro gradu -tutkielman Oulun yliopistoon tehnyt FM Pekka Hummasti luennoi koskisodan historiasta ja Reino Rinteestä väitöskirjan tehnyt FT Pertti Sillanpää selvittää miksi kirjailija ja päätoimittaja Reino Rinteestä tuli luonnonsuojelija ja koskisoturi.  

Koillissanomien toimittajana, uutispäällikkönä ja päätoimittajana pitkän uran tehnyt Seppo Salminen kertoo Rukan historiasta 1950-luvulta 1980-luvulle.

Koskisota ja Rukan matkailun käynnistyminen liittyivät molemmat sodan jälkeisen suomalaisen yhteiskunnan taloudelliseen nousuun ja aktiviisuteen, mutta paikallisesti henkilöityivät myös kuusamolaisiin aktiivisiin toimijoihin, kuten Reino Rinteeseen ja Osmo Saastamoiseen. Historiapäivien aikana on esillä videoita ja valokuvia edellä mainittujen henkilöiden ja Lauri Leskelän arkistoista.

« Takaisin