Jaa:
Julkaistu 05.09.2017

Luontoelokuvia Kuusamo-opiston teatterisalissa to 7.9. ja pe 8.9.

Kuusamo-opistoilla esitetään kaksi Petteri Saarion elokuvaa, joista molemmat ovat kuusamolaisittain ajankohtaisia ja kiinnostavia. Torstai-iltana esitettävä Aktivisti käsittelee kaivostoiminnan, luonnon ja ja ihmisen suhdetta. Kun teini-ikäinen tyttö haastaa maailman suurimpiin lukeutuvan kaivosyhtiön, monet hymähtelevät väheksyen. Pian vähättely muuttuu ihailuksi. Nuoresta tytöstä, kaivosmiehen tyttärestä, kasvaa kaivosten vastaisen kamppailun näkyvin hahmo Suomessa, Lapin rohkea Jeanne d'Arc. Perjantaina esitettävä elokuva käsittelee Oulangan ja Paanajärven kansallispuistojen luontoa sekä luonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Perjantaina nähdään myös Juha Taskisen elokuva yhdestä merkittävimmästä kansalliseläimestämme Saimaan norpasta sekä italialaisten tekemä dokumentti luontokuvaaja Hannu Hautalasta. Vuonna 1993 tehdystä elokuvasta tekee tänään erityisen sen historiallisuus. Elokuvan musiikista vastaa maailmankuulu ja Irlannin tunnetuin laulaja Enya.

Esitykset Kuusamo-opistolla

Torstaina 7.9.
Klo 18-19.30 Sami Karjalainen, Hyönteisten valokuvauksen menetelmiä: kerroskuvaus (focus stacking) ja Akvaariokuvaus.Klo 19.45-20.45 Petteri Saario, Aktivisti.

Perjantaina 8.9.
Klo 12.00-13.15 Juha Taskinen ”Jäätä rakastavat”
Klo 13.30-14.15 Petteri Saario ”Erämaan lumo, Oulanka ja Paanajärvi – luonnon parantava voima”
Klo 14.45-15.30 Riccardo Truffarelli ja Fabrizio Carbone ”L’uomo di Kuusamo” (Mies Kuusamosta)

Tietoa elokuvista

Petteri Saario, Aktivisti. (maksuton)

Sodankyläläisen Riikka Karppisen elämä mullistuu 15-vuotiaana. Kansainvälinen kaivosjätti Anglo American ilmoittaa löytäneensä Karppisten kotikylän Kersilön kupeesta poikkeuksellisen rikkaan nikkeli- ja kupariesiintymän. Malmilöytöä kuvaillaan vuosituhannen merkittävimmäksi koko Euroopassa.

Malmi ei kuitenkaan makaa missä tahansa paikassa vaan Lapin arvokkaimpiin lukeutuvalla aapasuolla Viiankiaavalla. Se on poikkeuksellisten luonnonarvojensa takia suojeltu sekä kansallisella soidensuojeluohjelmalla että Euroopan unionin Naturalla. Suomen valtio lunasti osan arvosuosta aikoinaan Riikan perheeltä, vedoten Viiankiaavan mittaamattomiin luontoarvoihin. Nyt valtio saattaa luovuttaa samaiset maat monikansalliselle kaivosyhtiölle.

Riikka ei jää seuraamaan sivusta kotikyläänsä ja arvokasta aapasuota uhkaavaa kaivoshanketta vaan ryhtyy sinnikkäästi kamppailemaan kaivosjättiä vastaan. Kamppailusta tulee pitkä ja uuvuttava, mutta oman mainari-isä Juhan tuki ja isoäiti Teklan neuvot auttavat jaksamaan.

Aktivisti on puhutteleva mutta samalla myös innostava elokuva kaivosmiehen tyttären sinnikkyydestä ja taistelutahdosta luonnonarvojen ja oman kotikylänsä puolesta. Se on myös kuvaus pohjoisen upeasta luonnosta: siitä mikä on liipaisimella, kun luonnonvaroja hamuavat kaivosyhtiöt ulottavat toimintansa yhä uusille - ja usein myös suojelluille - alueille. Jopa seitsemäsosa Suomesta on tavalla tai toisella varattu kaivosteollisuudelle.

Riikan kotikunnasta Sodankylästä on tulossa Euroopan merkittävimpiin lukeutuva kaivosten keskittymä. Paikkakunnalla toimii jo kaksi kaivosta: kuparia ja nikkeliä tuottava Kevitsan suurkaivos ja Pahtavaaran kultakaivos. Riikan isä on Pahtavaaran kaivoksen pääluottamusmies. Sodankylän kunnanvaltuustossa päätetään miljardiluokan hankkeista, joilla on valtaisa vaikutus kunnan elämään ja tulevaisuuteen.

Aktivisti-dokumentti näyttää pienen pohjoisen kunnan, joka talouspaineissa tarttuu lyhytnäköisiin ratkaisuihin, kaivosmiehen tyttären, joka nousee kaikkien yllätykseksi vastustamaan kansainvälisen kaivosyhtiön suunnitelmia ja kauniin Viiankiaavan suon, jonka seesteisten rimpinevojen alla uinuu mittaamaton aarre.

Dokumentin tekijät toivovat Riikan esimerkin innostavan nuoria kautta Suomen - ja laajemminkin. Demokratiansa toimivuudesta ylpeässä Suomessa vain alle kolmannes nuorista käyttää kuntavaaleissa äänioikeuttaan. Riikka paitsi äänesti, asettui myös itse ehdolle. Ensimmäisissä kuntavaaleissa 2012 tuli kaikkien yllätykseksi äänivyöry, vuonna 2017 Riikka oli jo koko Sodankylän ylivoimainen äänikuningatar. Kaikki eivät ole kaivoksista riemuissaan.

Kumpi on arvokkaampaa, maanpäälliset luontoarvot vai verotuloiksi muutettava maanalainen metalli? Onko kaikki kaupan, jos tarpeeksi maksetaan?

“Eikö tällä röyhkeydellä ole Suomessa mitään rajaa?”

Riikka Karppinen

Aktivisti

Kesto: 57 min.

Tuotantovuosi: 2017

Ohjaus, kuvaus ja käsikirjoitus: Petteri Saario

Apulaisohjaus ja research: Sari Orkomies

Leikkaus: Petteri Saario

Musiikki: Perttu Hietanen

Tuotanto: DocArt, Tiina ja Petteri Saario

Yhteistyössä: Yle Dokumenttiprojekti

Tuotantotuki: Suomen elokuvasäätiö, AVEK

Katso tapahtuman ohjelma: www.kuusamo.fi/naturephoto

« Takaisin

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin, mikäli annat niille suostumuksen.

Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Google
Kävijäseurantaan ja mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Hyväksy
Kiellä
Peru