Julkaistu 07.03.2014

Puutyöpajaan otetaan lisää osallistujia loppukevääksi

Kuusamo-opiston puutyöpajassa Veistolassa seniorit ovat ahkeroineet syksystä lähtien. Pajassa on valmistunut veneitä, huonekaluja ja muita pienempiä tarvekaluja. Ryhmän ohjaaja Juhani Törmänen kertoo, että mitään osaamiseen liittyviä erityisvaatimuksia puutyöpajaan osallistumiselle ei ole, sillä tarjolla on ohjausta häneltä sekä muilta pajan osallistujilta. Tähän niin kutsuttu ”puu-ukkojen” työpajaan ovat myös naiset tervetulleita. Tiedustele vapaita paikkoja, puh. 050 444 1157

Puutyöpajassa voi jokainen toteuttaa omia projektejaan tavoitteidensa mukaisesti. Työn alle voi ottaa esimerkiksi huonekaluja tai pienempiä tarve-esineitä. Vuosittain pajassa valmistuu kymmenkunta venettä, joita on tehty sekä järvi- että jokikäyttöön. Tälle lukuvuodelle ei voida ottaa enää uusia veneentekijöitä, sillä kaikki venepaikat on varattuina, mutta muita puutöitä pääsee tekemään vaikka heti. Sen lisäksi, että puutyöpajassa saa aikaiseksi hyödyllisiä esineitä, osallistuminen toimintaan tuo myös hyvää mieltä, kun ei tarvitse kotona toimettomana kuljeskella. Juhani Törmänen kertoo, että miesten hyväntuulisuuden ovat kuulemma emännätkin panneet kotona merkille.

Aikanaan lukion vanhemman lehtorin virasta eläkkeelle jäänyt Ali Pesonen toteaa, että aika kuluu hyvin päivähoidossa. No, leikkiä Ali taisi laskea päivähoidosta, sillä hän on ahkeroinut tänä talvena muun muassa yöpöytiä, pari lastenjakkaraa, pöydän mökille ja siihen kymmenen tuolia sekä kaksi sänkyä. Vuosien mittaan on valmistunut myös ovia, vesikelkkoja, heinäharavia, viikatteenvarsia sekä perinnearkkuja sisarille ja lapsille. Mallit eri käsitöihin hän paljastaa saaneensa varastamalla, soveltamalla ja omasta päästä.

Posion Suonnankylästä lähtöisin oleva Leevi Suonnansalo tunnetaan sanavalmiina keskustelijana, joka on piristänyt liki kymmenen vuoden ajan opistoväen arkea hauskoilla sutkautuksillaan ja ideoillaan. Uudessakaupungissa muurarina elämäntyönsä tehnyt Leevi tunnetaan keksijänä, joka on kehittänyt kalanperkkuukoneita ja marjanpoimintalaitteita.

Opiston pajassa Leevi on ottanut tiiltä pehmeämmän materiaalin haltuun askaroimalla puusta muun muassa leikkiautoja ja tenolaisen mallin mukaisen jokiveneen.  Jälkikasvulle nikkaroidut Jyrysisut ja Kontiosisut ovat olleet mieluisia ja kovaan käyttöön päätyneitä lahjoja, joita Leevi on päässyt aina korjailemaan vierailuillaan lastensa perheissä etelässä. Leevi pohtii, että ensi vuonna hän voisi vielä tehdä järviveneen Kitkalle. Velipojatkin ovat Leevin kertomaan mukaan tehneet noin kahdeksan sataa venettä, joten kuuluminen veneentekijäsukuun velvoittaa myös häntä.

Vapaita paikkoja työpajaan voi tiedustella opiston toimistosta.

« Takaisin