Talvisen maisemakuvauksen erikoiskurssi, panoraamat ja useiden valotusten hyödyntäminen

Aika ja paikka

17.–21.2.2020, kurssi alkaa maanantaina klo 9.00 ja päättyy perjantaina klo 13.00. Kurssi sisältää 40 tuntia lähiopetusta.

Kohderyhmä

Maisemavalokuvauksen harrastajat, joilla on perustiedot valokuvauksesta ja kiinnostus kehittää valokuvaustaitojaan kuvausretkillä Kuusamon upeissa talvimaisemissa, sekä halu oppia panoraamavalokuvausta ja useiden valotusten käyttöä kuvastukanteissa.

Kouluttaja

Valokuvaaja Mikael Rantalainen, Vuoden Luontokuva -kilpailun Maisemat-sarjan voittaja vuonna 2016.  

http://www.maisemanlumo.fi/

Tavoitteet

Kurssilla opiskellaan seuraavia taitoja ja menetelmiä:

  • Miten toimitaan kuvauskohteessa: miten otetaan valo huomioon, miten kuvaa kannattaa lähteä sommittelemaan ja mitkä ovat oikeat asetukset kameraan?
  • Mitä erityistä talvinen maisemakuvaus vaatii?
  • Maisemakuvan perussäädöt tietokoneella, käytössä olevat ohjelmat Adobe Lightroom ja Photoshop Elements
  • Miten toimitaan tilanteessa kun yksi valotus ei riitä tallentamaan maisemaa, eli maiseman kontrasti on liian suuri. Kuinka otetaan useita valotuksia, ja miten ne yhdistetään myöhemmin HDR tai exposure blending -menetelmillä yhdeksi luonnollisen näköiseksi kuvaksi.
  • Panoraamavalokuvaus: miten niitä otetaan, ja kuinka ne yhdistetään tietokoneella

Sisältö

Kurssilla tehdään kuvausretkiä muun muassa Oulangan kansallispuistoon ja muille kuvauksellisille  maisemakuvauspaikoille, käsitellään kuvia tietokoneluokassa ja keskustellaan kuvista. Kuvauskohteina ovat erityisesti vaarojen tykkymaisemat ja talviset joki- ja koskimaisemat.

Kun maiseman valoisuuserot ovat niin suuret ettei yksi valotus pysty tallentamaan sävyjä sekä vaaleille että varjoalueille, niin kannatta ottaa useita valotuksia ja yhdistää ne myöhemmin. Harjoittelemme sekä kuvien ottamista yhdistämistä varten, että kuvien yhdistämistä. Yhdistämme valotuksia Lightroomin HDR-toiminnolla, ja tasojen ja maskien avulla (exposure blending -menetelmä) Photoshop Elementsillä. Tavoitteena on luonnollisen näköinen kuva jota ei voi helposti tunnistaa monesta valotuksesta yhdistetyksi. Lue lisää tästä aiheesta Mikaelin kotisivuilta:
www.maisemanlumo.fi/artikkelit/dynamiikan-laajentaminen-maisemavalokuvauksessa-hdr-ja-exposure-blending/

Opiskelemme myös panoraamojen valokuvaamista sekä käsivaraisesti että panoraamapään avulla. Opimme optimaaliset asetukset kameraan panoraamojen kuvaamista varten. Tutustumme siihen mikä on no-parallax point (NPP) -piste, miksi ja milloin kameraa kannattaa pyörittää sen ympäri. Lopuksi yhdistämme kuvatut osakuvat panoraamaksi Ligthroomissa, ja korjaamme mahdollisia yhdistämisvirheitä Photoshopissa.

Kurssilla tehdään useita retkiä Kuusamon ja Posion alueella. Todennäköisiä retkikohteita ovat mm.: Myllykoski, Riisitunturi, Käylänkoski ja Kiutaköngäs. Kunkin päivän retkikohde valitaan aina sään mukaan. Lopuksi keskustelemme myös kuvista yhdessä: mitkä kuvaustilanteen valinnat ovat onnistuneet, mitä kuvaustilanteessa olisi voinut tehdä toisin ja mitä kuvalle voi tehdä jälkikäsittelyssä.

Huomioitavaa

Osallistujalla tulee olla digikamera, jossa on valotuksen säätömahdollisuus (järjestelmäkamera tai edistynyt kompaktikamera), vara-akku tai kaksi (pakkasessa akut kestävät vähemmän aikaa) ja tallennusmediat. Jalusta on erittäin suositeltava. Mahdollisuus myös eri sopimuksesta lainata kuvausvälineitä opiston kautta. Lisäksi tarvitaan talviseen maastoon sopiva lämmin vaatetus, käsineet ja jalkineet, otsa- tai taskulamppu ja termospullo. Lumikengät eivät ole välttämättömät, mutta hyödylliset. Kuusamo-opistolla on myös lumikenkiä, joita voi tarvittaessa lainata.

Lisätietoja

Lisätietoa kurssijärjestelyistä ja ohjelmasta Kuusamo-opistolta.

Hinta

1) 474 €, sisältää opetuksen, majoituksen kahden henkilön huoneessa liinavaatteineen, ruokailut (aamiainen, lounas/retkieväs ja päivällinen), saunan ja kuljetukset kuvausretkille. Majoittua voi jo sunnuntaina.
2) 382 €, sisältää opetuksen, lounaat/retkieväät ja päivälliset ja kuljetukset kuvausretkille
3) 350 €, sisältää opetuksen, lounaan/retkieväät ja kuljetukset kuvausretkille

Hintaan kuuluu majoittuminen opistolle kurssia edeltävänä sunnuntaina.
Lisämaksu yhden hengen huoneesta 10€/vrk. 1hh tarjolla rajoitetusti.

Lisämaksusta mahdollisuus myös perheenjäsenten majoitukseen sekä mahdollisuus jatkaa talvilomailua Kuusamon maisemissa kurssia edeltävänä tai sen jälkeisenä viikonloppuna.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu nettisivujen ilmoittautumislomakkeella, puhelimitse tai sähköpostilla 12.1.2020 mennessä.

Huom! Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 20.1.2020 saakka.

Ilmoittautuneille lähetetään pääsääntöisesti viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista kutsu, joka sisältää kurssiohjelman ja laskun (mikäli et ole maksanut kurssimaksua verkossa).

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta peritään puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta. Kurssimaksua ei palauteta muutoin kuin sairastapauksessa lääkärintodistuksella.

Ilmoittaudu koulutukseen