Julkaistu 12.11.2013

Uusi Paanajärvi-miniseminaari Karhuntassussa 12.11.2013

Miniseminaari Hannu Hautala -luontokuvakeskuksessa tiistaina 12.11. klo 17–21.30. Kahvitarjoilu klo 17.00, tilaisuus alkaa klo 17.30. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Kuva: Juha Suonpää: Uunikivikallio

Miniseminaarin valokuvapuheenvuorojen esittäjinä muun muassa seuraavat:

Kari Kantola, rehtori: Etsimessä Paanajärvi
Paanajärvi - Tavajärvi –seuran edustaja: Entistä elämää  
Juha Suonpää, taiteiden tohtori: Valokuvan muisti 
Riku Paavola, erikoistutkija: Uusi Paanajärvi luonnontutkijan silmin
Antti Tenetz, mediataiteilija: Pitkin maisemaa, metsänpeitossa Paanajärvellä
Anne Pelin, näyttelypäällikkö, Gallen-Kallelan museo: Yksilön elämänhuuto erämaan hiljaisuudessa. Akseli Gallen-Kallelan Paanajärvellä
Sergei Kirillov ja Tatjana Yungina: Oppaana Paanajärvellä
Helena Lonkila, yliopistonopettaja, Jyväskylän yliopisto: Karelianismia kokemassa – mitä Paanajärvi opettaa tutkijalle?

Venäjän Paanajärvi säilyy yhtäältä nostalgisissa muistoissa toisaalta muuttuu uusien tarinoiden ja tekijöiden myötä. Ympäristö- ja luontokuvausakatemiahankkeen puitteissa Paanajärvellä vieraili kaksi tutkimusretkikuntaa sekä kesällä 2012 että 2013.

Retkikuntien tavoite liittyi Kuusamoon suunnitellun luontokuvausakatemian tehtävään, jossa kehitetään konkreettisten luonto- ja ympäristövalokuvauksen toimintamallien, koulutusteemojen ja kestävään matkailuun liittyvien käytäntöjen sekä strategisten kumppanuuksien syntymistä ja lähialueyhteistyötä. Retkikunnat kartoittivat myös Paanajärven alueen erityyppisiä kuvauspaikkoja. Kokemusperäinen paikkatieto on jatkossa hyödynnettävissä sekä luontokuvaus- ja ohjelmapalvelutoiminnan konseptien luomisessa sekä Lapin ja Oulun yliopiston opetus- ja tutkimustoiminnan suunnittelussa.

Paanajärvi on ainutlaatuinen kohde monesta näkökulmasta. Esimerkiksi kalkkia sisältävä kallioperä ja järveä ympäröiviin jyrkkiin rinteisiin syntyneet tihkupinnat muodostavat kasvitieteellisen aarreaitan. Poikkeuksellinen syvä ja kirkas järvimaisema kätkee syvyyksiinsä rikkaan kalaston jättiahvenineen. Kulttuurihistorialliset kerrostumat ovat myös huomattavat: vanhaa nostalgiasta valokuva-aineistoa löytyy arkistoista yli sadan vuoden ajalta. Paanajärvi muodostaa merkittävän erämaisen kohteen sekä luonnontieteellisesti että kulttuurisesti.

Tiedote seminaarista ja Ympäristö- ja luontokuvausakatemia-hankkeesta.

« Takaisin