Valokuvauslinja 2024-2025

Vietä vuosi opiskellen valokuvausta Kuusamon kauniin luonnon keskellä.
Haku käynnissä! Hae viimeistään 31.7.2024

Aika

- 26.12.2024

26.8.2024 – 23.5.2025

kouluttaja

Valokuvauksen opettaja Risto Raunio

Paikkatieto

Kuusamo-opisto

Kohderyhmä

Opiskelu linjalla sopii hyvin esim. töistä tai opiskeluista välivuotta pitävälle, valmentavaksi vuodeksi ennen jatko-opintoihin hakeutumista sekä valokuvauksesta kiinnostuneille harrastajille, jotka haluavat oppia uutta ja syventää omia taitojaan.

Valokuvauslinjan lisäksi Kuusamo-opistolla järjestetään monipuolisesti eri aihealueisiin painottuvia valokuvauksen lyhytkursseja

Kuvaus

Kuusamo-opistolla on pitkät perinteet valokuvauksen opetuksessa. Valokuvauslinjan opetuksen tavoitteena on tarjota opiskelijalle perustiedot ja -taidot valokuvauksen eri osa-alueista. Opetusohjelmaan kuuluu keskeisenä osana digitaalinen kuvaus ja kuvankäsittely sisältäen mm. luonto-, studio- ja muotokuvausta, videokuvausta sekä valokuvauksen erikoistekniikoita perinteistä mustavalkokuvausta ja –vedostamista unohtamatta. Lisäksi ohjelmaan sisältyy sosiaalisen median ja kuvajournalismin opetusta. Opintoihin sisältyy myös urheilukuvausperiodi, jonka opetus toteutetaan projektiluontoisesti Kuusamossa järjestettävän Ruka Nordic -maailmancup- kilpailutapahtuman yhteydessä.

Valokuvauksen tekniikan ja kuvallisen ilmaisun lisäksi linjalla opitaan monipuolisia kuvankäsittelytaitoja. Opiskelijoilla on perusopetuksen ohella myös mahdollisuus osallistua luontovalokuvauksen erikoiskursseille, joita järjestetään lukuvuoden aikana.

Kuusamo-opistolla on käytettävissä nykyaikaiset koulutustilat, kuten iMac-luokka, hyvin varusteltu muotokuvausstudio ja pimiöt mv-työskentelyyn. Lisäksi käytettävissä on opiskelijakohtaiset digijärjestelmäkamerat, laadukkaat objektiivit, jalustat ja ammattitasoiset tulostimet sekä ohjelmistot. Opiskelijalta ei edellytetä omaa kamerakalustoa vaan opisto lainaa tarvittaessa kuvauskaluston opiskelukäyttöön. Opistolla on myös jokaiselle opiskelijalle lumikengät talvisia kuvausretkiä varten.

Linjan pääopettajana toimii valokuvauksen opettaja Risto Raunio. Lisäksi linjalla käy vierailevia oman erikoisalansa opettajia, esim. lintukuvauksessa.

Koulutuksen opetuskieli on suomi.

Vierailevia opettajia:

Petteri Törmänen
Ari-Matti Nikula
Vesa Tyni

Tavoitteet

Valokuvauslinjan opetussuunnitelma 55 op:

1.    Valokuvauksen perusteet ja digitaalinen valokuvaus 3 op
2.    Valokuvauksen erikoisosa-alueet 14 op
- Maisema- ja luontokuvauksen perusteet  2 op
- Lähikuvaus 2 op
- Lintukuvaus  1 op
- Kuvaaminen käsisalamalla 2 op
- Urheilukuvaus: Ruka Nordic 1 op
- Time lapse -kuvaus 2 op
- Talvinen maisemakuvaus 2 op
- Luova näkemys - valokuvauksen erikoistekniikoita  2 op
3.    Muotokuvaus studiossa ja miljöössä 5 op
4.    Perinteinen filmikameran käyttö – mustavalkokuvaus 3 op
5.    Digitaalinen kuvankäsittely 11 op
a.    Adobe Lightroom – kuvankäsittelyohjelma 6 op
b.    Adobe Photoshop –kuvankäsittelyohjelma 3 op
c. Digikuvasta esitykseksi – Adobe Lightroom ja Da vinci Resolve -  
ohjelmien hyödyntäminen esitystekniikassa 2 op
6.    Videokuvaus superzoom- tai järjestelmäkameralla 3 op
7.    Kuka olet sosiaalisessa mediassa  2 op
8.    Kuvien sisältö ja näyttelykäytännöt  2 op
9.    Projektityöskentely 6 op
10.  Valokuvanäyttelyn toteuttaminen 3 op
11.  Kuvakirjan suunnittelu ja taitto 3 op

Huom! Opinto-ohjelmaan voi vielä tulla muutoksia.
Opetuskieli on suomi

Hinta

Pelkkä opetus 80 € / viikko
Opetus ja asuminen 140 € / viikko

Perusmateriaalit sisältyvät maksuihin, lisämateriaaleista veloitetaan erikseen henkilökohtaisen kulutuksen mukaan. Mahdollisten opintomatkojen kustannukset eivät sisälly perusmaksuihin, mutta opintomatkaan kerätään rahaa vuoden aikana erilaisilla projekteilla.

Opiston ruokasalissa on tarjolla arkipäivisin lounas: 25 € / viikko.

Lisätietoja

Opinnot tarjoavat edellytykset alan jatko-opintojen harjoittamiseen. Lukuvuoden opisto-opinnoista saa kuusi pistettä hakeuduttaessa ammatilliseen peruskoulutukseen.

Opintolinjalla annetaan yleiskuva opetettavasta pääaineesta. Opiskelija saa linjalla lähtökohdan alan ammatillisiin opintoihin tai itsenäiseen työskentelyyn harrastuksensa parissa. Lähiopetusta on keskimäärin 25 tuntia viikossa. Opiston tilat ja laitteet ovat opiskelijoiden käytettävissä yleensä myös iltaisin ja viikonloppuisin, joten opiskelijan on mahdollista täydentää ohjatussa opetuksessa saamaansa perusosaamista aktiivisella itseopiskelulla.

Opiskelu oikeuttaa hakemaan valtion opintotukea. Tietyin edellytyksin mahdollisuus myös opintoseteliavustukseen, joka kattaa osin opintomaksut. Kannattaa selvittää mahdollisuus myös aikuisopintorahaan, jonka avulla tuetaan työelämässä olevien mahdollisuutta opiskella palkattomalla opintovapaalla.

Huomioitavaa

Jatko-opintojen suunnittelussa huomioi, että lukuvuoden opisto-opinnoista saa kuusi pistettä hakeuduttaessa ammatilliseen peruskoulutukseen.

Koulutuksen suoritustietoja on mahdollista viedä kansalliseen Koski -tietovarantoon, johon kerätään henkilön opintosuoritteita ja tutkintotietoja. Koski -tietovarantoon merkityt kurssisuoritukset helpottavat kansanopisto-opintojen hyväksilukemista tutkintotavoitteisessa koulutuksessa.

Koulutukseen voi osallistua huolimatta siitä haluaako merkinnän Koski -tietovarantoon vai ei. Jokainen opiskelija saa itse päättää haluaako kurssista tietovarantomerkinnän.

Hakulomakkeeseen