Maisemavalokuvaus: Ruska ja vanhat metsät

Aika

09.09.2024 - 13.09.2024

kouluttaja

Petteri Törmänen

Paikkatieto

Kuusamo-opisto, luokka 2, ATK

Aika ja paikka

9.-13.9.2024, kurssi alkaa maanantaina klo 9.00 ja päättyy perjantaina klo 13.00. Opetusta yhteensä 35 oppituntia.

Kohderyhmä

Valokuvauksen harrastajat, joilla on perustiedot valokuvauksesta ja kiinnostus opiskella maisemavalokuvausta kuvausretkillä Kuusamon ruskamaisemissa ja vanhoissa metsissä.

Kouluttaja

Luontovalokuvaaja Petteri Törmänen

Sisältö

Ensimmäisenä päivänä maisemakuvauksen teorialuennon jälkeen ryhmä siirtyy Näränkävaaran erämaatilalle, joka sijaitsee vanhojen metsien keskellä korkealla vaaralla, josta on komeat näkymät eri puolille Kuusamoa. Maisemakuvaus tapahtuu sekä Närängän tilan lähimetsissä sekä muun muassa 2017 kesällä perustetun Hossan kansallispuiston maisemissa.

Kuvauksen lomassa ja iltaisin ryhmä keskustelee Närängän pirtissä päivän kuvauksesta ja kuvauksen tekniikoista. Keskiviikkona on kuvauspäivän jälkeen paluu opistolle, jossa keskitytään torstaina ja perjantaiaamupäivänä kuvien käsittelyyn ja arviointiin yhdessä.

Lisätietoja Närängän tuvasta ja Hossan reitistä:
Luontoon.fi - Näränkä, vuokratupa
ja
Luontoon.fi - Hossan patikointireitit

Tavoitteet

Kurssilla opiskellaan seuraavia maisemavalokuvauksessa tarvittavia taitoja ja menetelmiä:

- Miten toimitaan kuvauskohteessa: miten otetaan valo huomioon, miten kuvaa kannattaa lähteä sommittelemaan ja mitkä ovat oikeat asetukset kameraan?- Miten ruskan värit saa parhaiten esille?
- Ilta- ja yökuvauksen tekniikat
- Kuvankäsittelyn perusteita

Tämän kurssin käytyään osallistuja

- osaa tunnistaa vanhan metsän tyypiliset piirteet
- hallitsee maisemakuvauksen perusteet
- hallitsee sommittelun perusteet
- osaa käyttää erilaisia suljiaikoja, aukko ja iso-arvoja
- osaa hyödyntää pysty ja vaakakuvaa maisemakuvauksen eri tilanteissa
- osaa hyödyntää jalustaa maisemakuvauksessa
- osaa käyttää eri polttovälejä luovasti maisemakuvauksessa ja hallitsee syväterävyysalueen
- osaa kuvata yötaivaan ilmiöitä
- osaa käyttää histogrammin tuottamaa informaatiota hyödyksi valotusta määrittäessä
- hallitsee kuvan perussäädöt Lightroom -ohjelmalla
- osaa kulkea luonnossa luontoarvoja kunnioittaen

Huomioitavaa

Osallistujalla tulee olla digikamera, jossa on valotuksen säätömahdollisuus (järjestelmäkamera tai edistynyt kompaktikamera) ja tallennusmediat. Jalusta on erittäin suositeltava. Mahdollisuus myös eri sopimuksesta lainata kuvausvälineitä. Lisäksi tarvitaan retkeilyyn sopiva vaatetus ja jalkineet sekä termospullo.

Osallistujilla tulee olla oma voimassa oleva vapaa-ajan vakuutus.

Lisätietoja

Näränkävaaran historiallinen erämaatila sijaitsee Etelä-Kuusamossa venäjän rajan välittömässä tuntumassa. Närängän päiväreiteillä on hyvä tutustua alueen monimuotoiseen luontoon.  Alueen metsien koskemattomuus on ainutlaatuinen sekä Suomen että koko läntisen Euroopan mittakaavassa.

Närängän tilan on metsähallitus kunnostanut pieteetillä alkuperäiseen asuunsa. Rakennus edustaa hienosti koillismaalaista rakennusperinnettä ja tarjoaa vierailijoilleen viihtyisät majoitus olosuhteet ja mahdollisuuden viettää aikaa lähellä koskematonta luontoa.

Närängän historiaa: http://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/1795

Pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja.

Kurssimaksu: 

445 €, sisältää opetuksen, majoituksen kahden hengen huoneessa liinavaatteineen (opistolla) ja ryhmämajoituksen Näränkävaarassa, ruokailut (aamiainen, lounas/retkieväät ja päivällinen), saunan ja kuljetukset kuvausretkille. Kurssihintaan voi majoittua opistolle jo sunnuntaina.
Lisämaksu yhden hengen huoneesta 10€/vrk.
Majoittuminen sunnuntaina sisältyy kurssimaksuun.
Ilmoitathan ilmoittautumisen lisätiedoissa mikäli haluat varata opistomajoituksesta yhden hengen huoneen.
Näränkavaarassa ryhmä kokkaa yhdessä ruuat opiston järjestämistä aineksista.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen 7.8.2024 mennessä.

Ilmoittautuneille lähetetään pääsääntöisesti viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista kutsu, joka sisältää kurssiohjelman ja laskun (mikäli et ole maksanut kurssimaksua verkossa).

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta peritään puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta. Kurssimaksua ei palauteta muutoin kuin sairastapauksessa lääkärintodistuksella.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Ilmoittaudu koulutukseen