Ajattelemisen ja kirjoittamisen työkalut

Selkeyttä ja sujuvuutta ajattelu- ja kirjoitustyöhön

Aika

15.08.2024 - 15.09.2024

To 31.10., 7.11. ja 14.11.2024 klo 9:00-11:00 verkossa

kouluttaja

Opettajana toimii tutkija ja kouluttaja FT Anne Tarvainen, jolla on reilun kahdenkymmenen vuoden ajalta kokemusta niin tieteellisten, journalististen kuin kaunokirjallistenkin tekstien kirjoittamisesta sekä erilaisten koulutusmateriaalien ja sosiaalisen median sisältöjen tuottamisesta.

Lisätietoja: www.annetarvainen.fi.

Paikkatieto

Verkossa

Kohderyhmä

Kirjoititpa sitten romaania, sukuhistoriaa, opinnäytettä, blogia, tutkimusartikkelia tai tietokirjaa, voit saada työhösi paremman otteen kehittämällä työskentelymenetelmiäsi. Kurssi sopii hyvin myös apuraha- ja hankehakemusten, projektisuunnitelmien ja erilaisten raporttien kirjoittajille.

Kuvaus

Miten taltioit omat ideasi? Entä netistä, kirjoista, valokuvista ja muista lähteistä löytämäsi tiedon ja inspiraatiot? Löydätkö tarvittavat muistiinpanot arkistostasi, kun tulee kirjoittamisen aika? Ovatko käyttämäsi työkalut sellaisia, että ne tukevat työtäsi vai tuntuuko siltä, että ajatukset hajoavat ja niitä on vaikea saada tekstin muotoon? Tällä kurssilla tutkija ja kouluttaja Anne Tarvainen jakaa parhaat vinkkinsä sujuvaan ajattelemisen ja kirjoittamisen prosessiin.


Koulutuksessa pohdimme, miten ajattelemisen ja kirjoittamisen työn kokonaisuutta voi hahmottaa ja millaisia vaiheita siihen kuuluu. Lisäksi käymme läpi erityyppisten lähteiden taltiointiin ja jäsentämiseen sekä oman tekstin tuottamiseen soveltuvia ilmaisia ja kohtuuhintaisia tietokoneohjelmia — unohtamatta perinteistä muistikirjaa. Kouluttaja näyttää konkreettisia työnkulkuja, joita voit soveltaa omassa työssäsi. Lisäksi hyödynnämme ratkaisukeskeisiä menetelmiä osallistujien omien työprosessien kehittämiseen. Koulutuksessa saat myös vinkkejä työn kognitiivisen kuormituksen vähentämiseksi ja sopivan hermostollisen vireystason ylläpitämiseksi työpäivän aikana.

Tavoitteet

Hahmotat, millaisia vaiheita omaan ajattelemisen ja kirjoittamisen prosessiisi kuuluu ja pystyt arvioimaan omaa työtäsi kognitiivisen ergonomian ja työhyvinvoinnin näkökulmasta.


Osaat tarkastella ja kehittää omia työnkulkujasi niin, että työsi muuttuu selkeämmäksi ja sujuvammaksi.


Tiedät, miten saat taltioitua, jäsenneltyä ja hyödynnettyä eri muodoissa olevia lähdeaineistoja (esim. kirjat, e-kirjat, tekstitiedostot, valokuvat, videot, nettisivut).


Pystyt arvioimaan, mitkä ohjelmien ominaisuudet ovat tärkeimpiä oman työsi kannalta ja millä perusteilla sinun kannattaa valita nämä työvälineesi.

Hinta

100 euroa

Lisätietoja

Opettaja käyttää opetuksessaan sekä MAC- että PC/Windows-konetta. Kurssilla käydään läpi erilaisten ilmaisten ja kohtuuhintaisten tiedon keräämiseen ja kirjoittamiseen suunniteltujen ohjelmien ominaisuuksia yleisellä tasolla niin, että osallistujat voivat arvioida ohjelmien soveltuvuutta omaan työhönsä (esim. Notion, Evernote, OneNote, Mendeley, Zotero, Google Docs, Word, Scrivener).


Kurssille osallistuminen ei vaadi ohjelmien hankkimista ja vastaavat työnkulut voi toteuttaa myös muilla ohjelmilla. Kurssille tullessasi sinulla on hyvä olla hallussa ainakin tietokoneen käytön perustaidot (osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, nettiselainta ja koneesi tiedostoselainta).


Koulutus järjestetään verkossa Zoom-ohjelman välityksellä.

Ilmoittautuminen

15.9.2024 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Ilmoittaudu koulutukseen