Uusinta tietoa surusta ja suruhäiriöistä – ymmärtäminen, tuki ja hoito

”Menetin monet unelmistani, mutten kykyäni unelmoida” Surevien tieteellinen tutkimus on kehittynyt erityisesti viimeisen neljännesvuosisadan aikana. Tutkimustieto ja sen pohjalta kehitetyt suruteoriat ja suruhäiriöiden hoitomallit antavat työkaluja surun ymmärtämiseen ja surevien auttamiseen niin ”normaalissa” surussa kuin suruhäiriöissä.

Aika

01.05.2024 - 13.05.2024

Ti 14.5.24 klo 9.00–16.00 webinaari

kouluttaja

Psykologi, kouluttajapsykoterapeutti (traumapsykoterapia) Soili Poijula

Paikkatieto

Verkossa

Kohderyhmä

Surevia työssään kohtaavat ja hoitavat ammattihenkilöt

Kuvaus

Ammattiauttajilla on nykyisin aikaisempaa parempi mahdollisuus hyödyntää tutkittua tietoa työssään. Tiedetään, että reaktiot läheisen ihmisen menetykseen ovat hyvin yksilölliset eikä suru etene vaihemallien tai surutehtävien mukaan. Suurin osa surevista reagoi läheisen menetykseen lievästi tai kohtalaisesti ja sopeutuu menetykseen luonnollisesti. Yli 20 vuosikymmenen ajan mielekkääksi teoreettiseksi perustaksi surevien kohtaamisessa on osoittautunut ns. surun kaksoisprosessimalli. Akuutin surun tuska muuttuu integroituneeksi suruksi, katkeransuloiseksi kaipaukseksi vaistonvaraisen parantumisen, tunteiden säätelyn, selviytymiskeinojen ja muistiin liittyvien oppimisprosessien avulla. Suru on aktiivinen prosessi, joka on henkilökohtainen ja luonnostaan sosiaalinen. Yksilö suree suruaan ihmissuhteissa, joissa elää: parisuhteessa, perheessä, lähiyhteisössä. Yhtä lailla kuin yksilöt myös perheet käsittelevät menetystä omista lähtökohdistaan selviytyen tai päätymällä systeemisiin häiriöihin. Luotetuilta läheisiltä saatu tuki auttaa arjen käytännön asioissa ja myös tunteiden säätelyssä sekä menetykseen sopeutumisen vaatimassa muuttumisessa ja menetyksen jälkeisessä henkisessä kasvussa. Sosiaalisen tuen puute taas altistaa häiriöiden kehittymiselle. Luonnollinen menetykseen sopeutuminen voi estyä, mikä johtaa suruhäiriöiden kehittymiseen. On tärkeää, että auttaja osaa erottaa milloin on kysymys ns. normaalista surusta ja milloin komplisoituneesta surusta.

Osalle surevista (arviolta 7 prosentille) kehittyy suruhäiriö. Tavallisin komplisoituneen surun muoto on pitkittyneen surun häiriö, joka on diagnoosina sisällytetty WHO:n ICD-11-tautiluokitukseen. Traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsivistä kolmasosalla trauman aiheuttaja on läheisen äkillinen, traumaattinen kuolema. Jos lapsi kuolee, puolet vanhemmista kärsii niin voimakkaasti, että tarvitsisi suru- ja traumaterapeuttista apua 1,5 vuotta menetyksen jälkeen (Kristensen, Dyregrov, Dyregrov 2023). Jos lapsi tai nuori menettää vanhempansa, hän on muita suuremmassa mielenterveyshäiriöiden riskissä aikuisiässä. Erityisen tärkeää on tietää, että lasten tilanteen ymmärtämisessä ja tukemisessa läheisen kuoleman jälkeen sen, miten aikuiset käsittelevät kuolemaa perheessä, päiväkodissa tai koulussa, on havaittu vaikuttavan suruun ja menetykseen sopeutumiseen ja terveyteen.

Ohjelma

Luonnolliset surureaktiot ja menetykseen sopeutuminen, millaista tukea surevat tarvitsevat, menetykseen sopeutumisen estyminen, traumaattinen suru ja pitkittyneen surun häiriö sekä hoitomallit

  • Surututkimus surevien tukemisen ja suruhäiriöistä kärsivien hoidon perustana
  • Surun jatkumo normaalista surusta komplisoituneeseen suruun
  • Surureaktiot ja surevien ryhmät resilienteistä kroonisesti sureviin
  • Suruhäiriöt
    • Traumaattinen suru
    • Viivästynyt suru
    • Pitkittyneen surun häiriö (ICD-11 ja DSM-V-TR)
    • Erityistyypit
  • Traumaattinen suru ja pitkittyneen surun häiriö lapsilla ja nuorilla
  • Resilienssi- ja riskitekijät
  • Rinnakkaishäiriöt: masennus, ahdistuneisuushäiriöt, traumaperäinen stressihäiriö ja unihäiriö
  • Arviointi ja hoito
    • Suruneuvonta
    • Seulontakyselyt: normaalin surun reaktioitten ja pitkittyneen surun häiriön itsearviointikyselyt
  • Suruhäiriöiden psykoterapeuttinen hoito
    • Traumaattisen surun terapia: traumakeskeisen kognitiivisen terapia ja EMDR
    • Pitkittyneen surun häiriön terapia: Prolonged Grief Disorder Therapy ja EMDR

Tavoitteet

Ammatillinen turvallisuus ja pätevyys surevien kohtaamisessa, parantumisen tukemisessa ja suruhäiriöiden hoidossa

Hinta

240 € sisältäen sähköisen materiaalin

Ilmoittautuminen

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon alla olevan ilmoittautumislinkin kautta; koulutuksessa on rajoitettu osallistujamäärä

Koulutus toteutuu, neljä paikkaa vapaana (tilanne 26.4.)!

Ilmoittautuminen on sitova. 24.4. jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Ilmoittaudu koulutukseen