Jaa:

”Hulluna kuvaamassa”

Julkaistu 02.02.2023

(teksti Sigrid Katajala, kuva Arla Suorsa)

Elokuisena lauantaina saavun vuokraamani hirsitalon pihaan Kurkijärven rannalle. Harpon laiturin nokalle ihailemaan järveä. Muuttokuorma saa odottaa purkamistaan. Suljen silmäni ja vedän syvään henkeä. Luonto tuoksuu raikkaalta. Joutsenet nousevat kiitoonsa. Niiden valkoiset siivet halkovat ilmaa. Uljas ja juhlava kulku jatkuu niemenkärjen taa. Suomen luonnon päivä on kääntynyt iltaan. Viisivuotinen unelmani opiskelusta Kuusamossa valokuvauslinjalla on viimein alkamassa.

Olen Suomen viimeisestä erästä valmistunut valokuvalaborantti. Vuoden 1996 jälkeen nimike muuttui digitalisoitumisen myötä kuvankäsittelijäksi. Työskentelin fotomyyjänä muutamia vuosia. Tämän jälkeen siirryin töihin Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan valokuvalaboratorioon. Kehitin mustavalkokuvia pimiössä, vastasin diakehitysprosessista, suunnittelin postereita konferensseihin, kuvasin diaduplikaatteja jne. Toisinaan pääsin valokuvaamaan tiedekunnan väitöstilaisuuksia. Harmikseni herkistyin kemikaaleille ja jouduin uudelleen kouluttautumaan toisiin tehtäviin.

Hain Kuusamo-opiston valokuvauslinjalle päivittämään valokuvaukseen sekä kuvankäsittelyyn liittyviä asioita. Ajatus kuvaamisesta koulun hyvällä digijärjestelmäkameralla kiehtoi. Useamman kerran loppuun palaneena päätin viimein opiskella jotakin hauskaa ilman tutkintotavoitteita. Halusin syventää harrastukseeni liittyvää osaamista. Kaupungin lähiöelämän vaihtaminen Kuusamon rauhaan veti puoleensa. Mieheni ja saksanpaimenkoiramme Tauno viihtyvät myös hyvin täällä.

Opiskelu valokuvauslinjalla vaatii paljon perehtymistä sekä asioiden sisäistämistä lyhyessä ajassa. Opetus antaa mojovan paketin valokuvauksesta, kuten maisemakuvaus, lähikuvaus, sommittelu, videotyöskentely, henkilökuvaus, kuvankäsittely, sosiaalinen media, mustavalkokuvaus ja kuvajournalismi. Vierailevat opettajat tarjoavat erikoisosaamistaan. Vuoden aikana tekninen tietotaito karttuu ja oma kuvaustyyli kehittyy. Reipas opiskelutahti on horjuttanut terveyttäni useaan otteeseen. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön sekä unettomuuden aiheuttamat haasteet jaksamisessa ovat ottaneet koville. Stressaava aikataulu ja tinkimättömyys oman työjäljen suhteen on ollut raskasta. Vasta joululoman jälkeen löysin tasapainon opintojen ja riittävän levon välille. Työkyvyttömyyseläkkeen myöntäminen helpotti oloa. Mahdotonta opiskelu ei toipilaanakaan ole. Oma vointi on kuitenkin syytä arvioida inhorealistisesti.

Luokassamme kaikki opiskelijat ovat naisia. Ikäjakauma on laaja. Mahtavaa porukkaamme kutsutaan Pohjoisen Pikselipimuiksi. Yhteishenkemme on hyvä. Meitä on kehuttu siitä, että hoidamme kouluun liittyvät hommamme sukkelasti. Turvallisessa yhteisössä persoonalliset piirteemme saavat tulla esiin. Opettajamme Risto osaa rauhoittaa lennokasta luokkaamme tarvittaessa. Olemme koonneet useita teemallisia valokuvanäyttelyitä. Luokkakavereiden luovuus on ihailtavaa. Keväällä jokainen toteuttaa oman valokuvakirjan. Luokkaretkelle matkaamme Norjan Pykeijaan.

Koulun pihapiiri ja rakennukset ovat kodikkaita. Henkilökunta on ystävällistä ja auttavaista. Kaikki tuntevat toisensa. Kuusamo-opistolla järjestetään monipuolisesti kursseja, kuten kengänvalmistus, puutyö, taidegrafiikka, pronssivalu, puukonteko ja maalaustaide. Jos rahkeita valokuvausopintojen lisäksi riittää, mikäpä estää osallistumasta muillekin kursseille. Tässä talossa tuntee kuuluvansa taideyhteisöön.

Lämmöllä muistelen syksyn kuvausretkiä Kuusamon upeisiin luontomaisemiin. Syyskuussa pääsimme tutustumaan Kuusamo Nature Photo -luontokuvafestivaalien monipuoliseen ohjelmaan. Osallistuimme luennoille, katsoimme upeita kuvaesityksiä ja tutustuimme näyttelyihin. Myös lintukuvausretki pakkasenpaukkeisen metsän halki talviselle kotkakojulle oli ikimuistoinen. Mieluisin kuvauskeikka itselleni oli kolmipäiväisen FIS Ruka Nordic 2022 -tapahtuman talvilajien maailmancupin kuvaaminen Rukalla.

Vuosi Kuusamossa on ainutlaatuinen. Antoisa lienee laimea ilmaisu kaikelle Kuusamossa kokemalleni. Kaipuusta kiteytyneet kyyneleet kimmeltävät taatusti poskella koulun päättyessä. Kiitos Risto ja pimut.

Uusi kommentti

Peruuta

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Nimimerkki*
Sähköpostiosoite*
Otsikko
Viesti*
Visuaalinen
varmenne*


Kirjoita vasemmalla oleva koodi

« Takaisin

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin, mikäli annat niille suostumuksen.

Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Google
Kävijäseurantaan ja mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Hyväksy
Kiellä
Peru