Jaa:

Kuusamo-opiston puutyöpajassa valmistuu jokiveneitä

Julkaistu 05.11.2013

Syyskiireiden hellittäessä Kuusamo-opiston puutyöpajassa käy taas kuhina. Joukko koillismaalaisia puutöiden harrastajia kokoontuu arkisin ahkeroimaan erilaisten projektien parissa. Viime vuosina innostus veneiden valmistukseen on ollut kovassa kasvussa ja tänäkin syksynä kahden ensimmäisen veneen työstäminen on jo hyvässä vauhdissa. Lisäksi puutyöpajassa on syksyn aikana valmistettu mm. saunanlauteita, pienhuonekaluja, taikinatiinuja ja kirstuja.

Puutyöpajan ohjaaja Juhani Törmänen muistelee, että viime talvena Kuusamo-opiston Veistolassa valmistui kymmenkunta venettä, suurin osa malliltaan jokiveneitä. Myös perinteisiä soutuveneitä mahtuu joukkoon. Nimestään huolimatta jokiveneitä voi käyttää hyvällä säällä myös järvillä.

Jokivene on malliltaan perinteistä soutuvenettä kapeampi. Koska joella harvemmin myrskyää, on veneen reunakin matalammalla. Myös veneen pohja on tasaisempi, jolloin se ei karahda joenpohjan kivikkoon. Ensimmäistä venettään valmistava puutyöpajan pitkäaikainen osallistuja Leevi Suonnansalo muistuttaa jokiveneissäkin pätevän veneilyn perussäännöt ”Humalassa ei saa olla ja sepalus pitää olla kiinni”.

Veneet valmistuvat pääasiassa tekijöidensä omaan käyttöön. Väinö Raunion suunnitelmissa on viedä joulukuun alkuun mennessä valmistuva vene vapaa-ajan käyttöön ja uisteluun Poussunkosken yläpuolelle, josta vesireittejä aukeaa moneen suuntaan.

Puurungon ympärille vanerista valmistuva vene saa viimeistelyvaiheessa pintaansa homeenestokäsittelyn ja tervan, tärpätin ja pellavaöljyn seoksen. Veneenvalmistuksessakin on koulukuntaeroja, sen huomaa jo näistä kahdesta vierekkäin valmistuvasta veneestä. Yhdestä seikasta tekijät ovat kuitenkin yksimielisiä ”Valmiin veneen on oltava hyvännäköinen ja toimiva, kumpikaan ominaisuus ei saa kärsiä toisen kustannuksella”.

Yhden veneen valmistuminen kestää viidestä kahdeksaan viikkoa ja materiaalikustannuksiin menee noin 400–500 euroa. Kerrallaan puutyöpajassa sopii valmistumaan kaksi venettä.

Puutyöpaja on suunnattu alan perustaidot hallitseville harrastajille. Käytettävissä on peruskoneet; sirkkeli, vannesaha, oiko-/tasohöylä, sorvi ym. Puutyöpajassa ei järjestetä perustekniikoiden opetusta. Sisältö muotoutuu opiskelijoiden omien suunnitelmien toteuttamisesta, missä vastaava opettaja antaa osallistujille yksilöllistä ohjausta. Puutyöpajan vapaita paikkoja voi tiedustella Kuusamo-opiston toimistosta (puh. 050 444 1157, opisto@kuusamo.fi). Pienesineiden valmistukseen tilaa löytyy nopeammin, veneiden valmistuksessa jono menee ensi vuoden puolella.

Kommentit

Upea Taito

Kirjoittanut Pekka Soini | 25.11.2013 16:20:59

Aivan upeata.. Moni ei osaa enää kunnon jokiveneitä tehdä. Tämä taito alkaa olla katoamassa päin. Kuusamon-opisto kunniaan. --Pekka

vene

Kirjoittanut justus54 | 18.01.2015 19:14:48

olisiko niitä veneitä myynissä

Kirjoita uusi kommentti

« Takaisin

Käytämme evästeitä (olet hyväksynyt) (olet kieltänyt)

Käytämme oheisia kolmansien osapuolten evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin, mikäli annat niille suostumuksen.

Facebook
Mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Google
Kävijäseurantaan ja mainontaan liittyvä tiedonkeruu
Hyväksy
Kiellä
Peru